Leven van de moestuin

daslook

Kruiden zoals ik ze ken zijn,  eigenlijk de gewassen die een specifieke geur en smaak hebben. Ze worden als smaakmakers  in de keuken gebruikt.
Van de kruiden gebruikt men wisselend de bloem, het zaad, het blad, de wortels of de vruchten.

Heiligboontje
Heiligboontje

De uitdrukking heilig boontje kennen de meeste mensen wel. Iemand die zich heel braaf voordoet. Maar het is inderdaad zo dat er een boonsoort bestaat die heiligboontje heet.   

Over dit boontje zijn verschillende legendes te vinden op internet. Zo ook deze....

Knoflook

Knoflook behoort tot de lookfamilie. Net als prei, bieslook, daslook, sjalot, ui... Knoflook is bij de meeste mensen wel bekent. Bijna iedereen gebruikt het wel eens in de keuken. Meestal koopt men de knoflookbollen op de markt, supermarkt of groente boer. Toch is het heel erg makkelijk om zelf knoflook te oogsten uit eigen tuin.

Komkommers:

 

Snack komkommer

Komkommers bestaan voor 97% uit water. Ze zijn zeer geliefd in salades.

Er bestaan twee types komkommers:
De veld komkommers die in de volle grond geteeld kunnen worden en de kaskomkommers die in een verwarmde kas geteeld kunnen worden.

Zucca Tonda Padana

Pompoenen en courgettes; Curcurbita soorten.

De pompoensoorten komen van oorsprong uit Midden - Amerika en behoren allemaal tot de komkommerachtigen. Er bestaan kruipende, maar ook niet kruipende (kortstelige) pompoensoorten. Tot deze laatste behoren de courgettes.

Snijbiet

Vergeten groenten zijn groenten die we vroeger veel aten, maar in de vergetelheid zijn geraakt. Vaak doordat ze bewerkelijk zijn in het bereiden ervan. Maar ook omdat ze korter houdbaar zijn in de winkel.

220px-Aubergine

Aubergines (SOLANUM MELONGENA)

De aubergine is van oorsprong een tropische vrucht. In de warmere streken kunnen ze uitstekend buiten gedijen. In de koudere streken doen ze het beter in kassen, maar op een beschutte zonnige plek gedijen ze ook goed.

Rode paprika

Paprika en pepers: Capsicum annuum

De paprika en pepers zijn afkomstig uit Zuid Amerika. Ze komen voort uit het zelfde soort. De Capsicum annuum. Het verschil zit hem in de smaak. De paprika's zijn zoet van smaak en de pepers zijn scherp tot heel heet. De stof die hier voor verantwoordelijk is heet capsaicine.

Moneymaker trostomaat

Tomaten komen van oorsprong uit Zuid- Amerika. In Europa werden ze aanvankelijk alleen als sierplant geteeld.. Veel later  leerde men het gewas te waarderen om zijn eetbare, smakelijke vruchten.  De stengels en bladeren zijn giftig. Niet eten dus!!!