Leven van de moestuin

Rode paprika

Paprika en pepers: Capsicum annuum

De paprika en pepers zijn afkomstig uit Zuid Amerika. Ze komen voort uit het zelfde soort. De Capsicum annuum. Het verschil zit hem in de smaak. De paprika's zijn zoet van smaak en de pepers zijn scherp tot heel heet. De stof die hier voor verantwoordelijk is heet capsaicine.

Onder invloed van het weer kunnen pepers scherper of minder scherp worden. Bij een heet klimaat zal de plant hete vruchten opleveren.
De vormen en kleuren verschillen van hele kleine vormen, ronde vormen en puntige vormen.
De kleuren verschillen in groen, rood, geel, oranje, bruin, wit.


De vruchten zijn goed te telen in een koude kas, toch is het ook mogelijk om ze buiten te telen. Wel heeft het dan de voorkeur voor een zonnige beschutte plek, liefst op het zuiden.
Eind februari begint men met voorzaaien binnen bij een temperatuur van tussen de 18 en 25 graden.  Om de kieming vlot te laten verlopen moet de aarde vochtig blijven. Na opkomst worden de plantjes opgepot in potjes van 10-12cm. Ze hebben veel licht nodig en worden regelmatig besproeid. Als de eerste bloemknoppen zichtbaar zijn (8 tot 11 weken na het zaaien) kunnen ze geplant worden.
Zet wel een bamboestokje bij de plant ter ondersteuning.
Wanneer de planten 15 cm hoog zijn, knijp je de groeipunten eruit. Dit stimuleerd de vorming van zijscheuten. De vruchten kunnen groen geplukt worden. Daarna rijpen ze ook nog af. Ook kun je wachten totdat ze rijp zijn. Oogsten kan meestal vanaf juli.

Mini paprika:
Mini paprika's zijn zeer geschikt voor de makkelijk vierkante meter tuin, maar om in potten voor de vensterbak of op balkon te telen.
Verder zijn ze heel smakelijk als hapje. Bijvoorbeeld door ze te vullen met een lekker kaasje

VSnack paprika2
Snackpaprika:

Deze kleine oranje puntpaprika is zoet van smaak. Heerlijk als tussendoortje. Tevens geschikt om in potten te telen.

 

minibell2  Minibell oranje  Minibell chocolade
Minibell
paprika:

Een klein zoet  blok paprikaatje. Het is een zeer productieve plant. Ze bestaan in de kleuren rood, geel, bruin en oranje.

 

Red Cherry peper
Red Cherry paprika:

Een zoet mini paprikaatje. Rond met iets een puntvorm. Deze lijkt sterk op de Red Cherry peper. De smaak is het verschil.
Ook dit soort is zeer productief.

Rode puntpaprika 1
Rode punt
pa
prika:
Een lekkere zoete paprika. Wordt o.a. veel gebruikt in de Griekse keuken

Gele punt paprika:
Iets minder zoet, maar wel lekker door gerechten te gebruiken.

 

Blok paprika's:

Rode paprika   Parika oranje     Gele paprika

Rode, oranje en gele paprika:
De paprika's die bij menigeen wel bekent zijn.

 

witte paprika   Chocolade paprika
Witte en Chocolade paprika.
De witte paprika heeft een licht zoete smaak.
De Chocolade paprika smaak niet naar chocolade. Wel heeft deze die kleur. Staat erg leuk op je bord. Rauw vind ik deze het lekkerst.

 

Spaanse peper
Spaanse
peper
De vruchten van deze peper zijn lang, smal en scherp van smaak.
De plant is wat kleiner dan die van een paprika waardoor de opkweek iets korter duurt.
Zowel groene onrijpe als de rode vruchten zijn oogstbaar.  Vanaf begin juli
Hoeft niet gesnoeid te worden.
Pepers zijn ook erg leuk in potten.

 

 red cherry paprika1
Red cherry peper:
Deze valt onder de kers pepers. Middel scherp en erg lekker om te vullen met een roomkaas.

 

Large red cherry peper
Large red cherry peper: Een pittige kleine peper.

 

Criolla Sellapeper
Criolla Sella
peper:
Een lekker klein geel pepertje. Zeer productieve plant. Dit jaar in begin november nog kunnen oogsten.