Leven van de moestuin

Moneymaker trostomaat

Tomaten komen van oorsprong uit Zuid- Amerika. In Europa werden ze aanvankelijk alleen als sierplant geteeld.. Veel later  leerde men het gewas te waarderen om zijn eetbare, smakelijke vruchten.  De stengels en bladeren zijn giftig. Niet eten dus!!!

De smaak van gele tomaten zijn zoeter dan die van de rode tomaten.Tomaten zijn afkomstig uit een subtropisch gebied. Om hier succes te hebben, kunnen ze het best worden geteeld in een koude kas, of op een zonnig plekje buiten in de volle grond. In afdakje is hier zeer aan tebevelen. Dat kan ook door middel van een plasticafdakje.
Tomaten groeien op iedere grondsoort als de structuur en de waterhuishouding in orde zijn.
Vanaf half februari kunnen ze worden voorgezaaid in kistjes bij een temperatuur van 20-30 graden. Kistjes vullen met een mengsel van een kwart zand en drie kwart potgrond. Na ongeveer 10 dagen (als de twee kiemlobben zijn uitgevouwen) kunnen ze worden opgepot in potjes van 5 cm.. Als de plantjes 10 cm zijn worden ze nogmaals verpot in potjes van 10-12 cm.   Belangrijk! Zorg dat de temperatuur niet onder de 18-19 graden komt, dat de plant voldoende licht krijgt en de potkluit niet uitdroogt. Vanaf de 15 cm worden er stokjes naast gezet.  Aan het eind worden de plantjes afgehard door ze eerst alleen overdag en later ook 's nachts te luchten.
In de koude kas kunnen ze vanaf begin april worden geplant. Buiten in de volle grond vanaf de tweede helft van mei. De planten worden gesteund met stokken van ongeveer 1,5 m hoog.
Tijdens de groei wordt de hoofdstengel aangehouden. Zijscheuten (okseldieven) worden verwijderd, maar ook de gronddieven aan de voet van de plant, de bladdieven op het blad en de trosdieven  aan de trosstengel worden verwijderd.
Dit allemaal om mooie volle tomaten te krijgen en schimmelziektes te voorkomen.
In de ka moeten de planten bij vijf trossen worden getopt. In de volle grond is dat bij 4 trossen. De vruchten zullen beter uitgroeien.
Oudere bladeren worden na het toppen geplukt van beneden naar boven. Steeds tot aan de tros die voor de oogst aan de beurt is. Er kan tijdens de teelt twee keer bijgemest worden.  Ongeveer 6 weken na de bloei zijn de eerste vruchten oogstbaar. In de kas vanaf half juni en in de volle grond buiten vanaf half augustus.
Het grootste probleem bij buitenteelt is de zogenaamde äardappelziekte" Phytophthora-schimmel. Hierbij ontstaan op de plant en vruchten bruine vlekken en zulen afsterven, rotten. Vooral bij warme en vochtige omstandigheden.
Tijdens de teelt kunnen er scheuren in de vruchten ontstaan. B.v. doordat de planten meer water opnemen dan ze kunnen verdampen. Doordat er b.v. teveel blad is geplukt tegelijk ofeen plotselinge daling van de temperatuur.

Er zijn veel soorten tomaten. Veel soorten worden ongeveer anderhalve meter. Tegenwoordig zijn er ook veel kleinere soorten die uitstekend gekweekt kunnen worden op de vensterbank, in potten buiten, op het balkon. Deze zijn ook zeer geliefd bij kinderen. Heerlijk door de salades, maar ook een goede stimulans als gezonde snack tussendoor.

Mini tomaten

Currant red sweet pea 2

Currant Red Sweet Pea:
Een uitzonderlijke kleine, fijne cherrytomatensoort. Deze bossige plant produceert een overvloed aan zeer kleine, zoet smakende tomaatjes.  Deze wilde tomatensoort is uiterst geschikt  voor in een pot. Voor een goed resultaat heeft deze plant ondersteuning nodig.Erg geliefd bij kinderen.

 

Tros snoeptomaat
Tros snoeptomaat:
Een prachtige mini trostomaatje. Een rijkelijke oogst.

 

Tumbler tomaat
Tumbler:
Een minitomaat die zeer geschikt is om in een pot te kweken. Een goede smaak.

 

 Kerstomaat totem2
Totem
:
Een cherrytomaatje met kleine, zoete, smakelijke, lichtrode vruchten. Heeft weinig onderhoud nodig. Heeft geen ondersteuning nodig en is  zelftoppend. Door het gewicht van de vruchten hangen de takken naar beneden. Hierdoor zeer geschikt voor in een hanging basket. Een zeer productieve plant.

Yellow Pearlshaped2

Yellow Pear:
Een lekker geel peervormig kerstomaatje. Redelijk productief. Wat mij betreft een van de lekkerste snacktomaatjes.

Trostomaten:

Moneymaker trostomaat
Moneymaker:
Een hele mooie ronde, rode sappige trostomaat. Een al jaren lang zeer populair ras.

Tomaten:

Olijf tomaat
Olijftomaat:
Een rode ovaal vormige tomaat. De smaak zit tussen een gewone en een een vleestomaat in.

 

Litouwse tomaat
Litouwse tomaat:
Een grote rode ronde,  zeer smakelijke tomaat. Prachtige tomaten met een zeer goede smaak. Een aanrader om eens te proberen.

  • Oranje vleestomaat
  • Oranje vleestomaat:
  • Een vleestomaat, maar wel een hele lekkere om zo te eten. De meeste vleestomaten zijn geschikt om bijvoorbeeld soep van te maken. De smaak van deze tomaat lijkt iets op die van mango. Super lekker om zo te eten.


  • Gele tomaat
  • Gele tomaat:
  • Een gewone gele tomaat. Niet speciaal, maar wel lekker. Gele tomaten zijn over het algemeen wat zoeter.

 

Tomatillo
Tomatillo:

Een mexicaans tomaatje/ aardkers. Een lampionplant en verwant aan de ananaskers.
De tomatillo kan in fruitsalades of tot compote en chutney's worden verwerkt. In Mexico wordt van tomatillo's en chilipepers de scherpsmakende saus salsa verde bereid.