Leven van de moestuin

Heiligboontje
Heiligboontje

De uitdrukking heilig boontje kennen de meeste mensen wel. Iemand die zich heel braaf voordoet. Maar het is inderdaad zo dat er een boonsoort bestaat die heiligboontje heet.   

Over dit boontje zijn verschillende legendes te vinden op internet. Zo ook deze....

De legende van de "heilige bonen".

Horst - De Horstenaren L. van den Bekerom en H. van Rens schijnen heilige bonen in hun bezit te hebben. Het gaat om witte bonen waarop een monstrans staat afgebeeld, een katholiek vaatwerk waarin de hostie wordt geplaatst ter verering. Deskundigen staan voor een raadsel.

Volgens de legende verborg een Franse pastoor in de Eerste Wereldoorlog zijn kerkschatten uit angst voor diefstal onder de grond. Om de schatten nog beter te beschermen plantte hij er witte staakbonen op. Toen de groenten rijp waren om te oogsten en ze van hun jasjes werden ontdaan, ontdekte de pastoor de afbeeldingen van de monstrans op de bonen. H. van Rens, in het dagelijks leven werkzaam bij de praktijkschool in Horst, bracht de planten enige jaren geleden vanuit Frankrijk naar Horst.
Tijdens zijn vakantie in de Vogezen ontmoette hij daar een exentrieke kluizenaar , die de bonen kweekte en hem over de legende vertelde.

Terug in Nederland liet Van Rens de bonen aan de zaadbonentelers in Horst zien. Ook gaf hij dorpsgenoot en kenner van het roomse leven, Van Bekerom, enkele stekken. De bonentelers hadden nog nooit zoiets gezien en konden er geen verklaring voor vinden.
Het hoofdkantoor van de zaadboontelers in Naaldwijk heeft de bonen ook onderzocht. Ze staan allemaal voor een raadsel, aldus Van Rens. Een woordvoerder van veilinghuis Zon spreekt over een mirakel en heeft er absoluut geen verklaring voor. De afbeeldingen op de bonen zijn zo duidelijk alsof ze erop geschilderd zijn. Van Rens heeft de bonen ook gegeten en zegt dat de smaak hemels is.

Heiligboontje 2 klein

Deze boon is een stokboon. Dat wil zeggen, dat ze klimmen.  De boon heeft een wat kastanjeachtige smaak.Verder wordt deze boon vaak verward met de soldatenboon/ adelaarsboon.

De boon zaai ik voor in april en zet deze uit na half mei. In september wanneer de peul vergeeld is en er droog uitziet kan men ze oogsten. In de peul zitten de bonen.

 

 Yin Yang bonen

 • Yin Yang bonen 1 klein
       Deze boon wordt ook wel Calypso of orkabonen genoemd.
       Menigeen is wel bekent met het symbool van de yin en yang.
       Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten.
       Dit symbool is terug te vinden in deze boon.
       De ene helft is wit en de andere helft is zwart. In een peul zitten meerdere boontjes.
       Bij enkele zit er op het witte gedeelte een zwart stipje, net als bij het yin yang symbool.
 • Via marktplaats ben ik aan deze bonen gekomen en ben ze gaan zaaien.
  Zelf zaai ik ze in april voor en zet ze na half mei buiten uit. Maar je kunt ze ook vanaf half mei tot juli in de volle grond zaaien.
  Het is een stokboon, een klimmer.
  Zelf oogst ik ze als droogboon, maar ik heb gelezen dat je ze ook als spercieboon kunt eten. Persoonlijk vind ik dat zonde omdat de droogboon er zo mooi uit ziet.
  Wanneer de peulen vergelen en er droog uitzien, kun je ze oogsten. Dit is in september.
 • Orkabonen 1 klein

 • Turtle beans.

turtle beans

De turtle bean of schildpad boon is een zwarte boontje afkomstig uit Zuid Amerika. Deze zwarte boon blijkt bovenaan de lijst van antioxidant rijke bonen te staan. Deze bonen zijn teven eiwitrijk en worden veel in de vegetarische keuken. Ze hebben een wat champignonachtige smaak.