Leven van de moestuin

Komkommers:

 

Snack komkommer

Komkommers bestaan voor 97% uit water. Ze zijn zeer geliefd in salades.

Er bestaan twee types komkommers:
De veld komkommers die in de volle grond geteeld kunnen worden en de kaskomkommers die in een verwarmde kas geteeld kunnen worden.

De veld komkommers zijn over het algemeen iets kleiner. Veldkomkommers zijn vaak beter bestand tegen ziektes en weersomstandigheden.

Kaskomkommers noemd men ook wel broeikomkommers. Ze zijn vaak recht van vorm en een gladde schil.  Ze zijn veeleisender. Ze hebben veel warmte nodig. Ze worden geteeld in een verwarmde of koude kas.

Komkommers worden in april voorgezaaid en eind mei uitgeplant.
Een warme zonnig standplaats biedt hun voorkeur. Ze houden van een goeddoorlatende, voedselrijke grond.
Komkommer

Komkommer:
Een veldkommer die soms recht en soms krom groeit. Lekker van smaak.

Snackkomkommer:
Heerlijk als tussendoorse snack. Kinderen zijn er dol op.

mini komkommer

Mini komkommers:
Net iets groter dan een snackkomkommer en de helft kleiner dan een gewone komkommer. Deze vind ik erg lekker.

Cantaloupe meloen

Meloen:

De teelt van een meloen komt overeen met die van een komkommer. Ze hebben een goed doorlatende humesrijke grond nodig. Toch is het iets moeilijker.. Ze moeten in een kas of platte bak geteeld worden. Ze hebben veel warmte nodig. De planten worden  bonnen opgekweekt . Wanneer de plant 3 blaadjes heeft en de vorst is voorbij dankunnen ze in en kas, tunnel of plattebak geplant worden. Maak eerst een heuveltje die de stam droog houdt. Het groeitopje wordt er uitgeknepen zodra de plant gekartelde bladeren heeft. Daarna vormen zich de zijscheuten die uiteindelijk de vruchten gaan dragen. Selecteer de 4 sterkste scheuten. De anderen verwijder je. De gronde moet vochtig gehouden worden. Zorg dat de vrucht van de grond blijven om rotten te voorkomen, door b.v. een potje eronder te zetten.