Leven van de moestuin

Zucca Tonda Padana

Pompoenen en courgettes; Curcurbita soorten.

De pompoensoorten komen van oorsprong uit Midden - Amerika en behoren allemaal tot de komkommerachtigen. Er bestaan kruipende, maar ook niet kruipende (kortstelige) pompoensoorten. Tot deze laatste behoren de courgettes.

Door hun lage struikvorm zijn ze zeer geschikt in kleine tuinen. Ook de spaghettipompoen en patissons behoren tot deze catogorie. Ze zijn daarom zeer geschikt voor in kleine tuinen.
De kruipende soorten kunnen wel vele meters lang worden.
Het zaaien begint binnenshuis in april. Hierbij doet men een zaadje in een potje potgrond. Vanaf eind mei kunnen de plantjes in de volle grond geplant worden. Je graaft een pootgat en vult deze met oude stalmest of goede compost. Vervolgens zet je de plant erin en vult de rest met aarde.
Pompoenen houden van zeer voedzame grond. Een paar keer bijmesten is nodig.  Vaak worden ze op de composthoop geteeld.
Een plant heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. Door de bloemen van  een mannelijke bloem te verwijderen en vervolgens op de vrouwelijke bloem te drukken, kan men de bevruchting versnellen. De bloemen zijn ook eetbaar.
Vroeger at ik nooit pompoen. Totdat ik een pompoensoep ergens had geproefd. Heerlijk. Geleidelijk aan steeds meer recepten met deze voortreffelijke vrucht gaan proberen. Het is een hele gezonde vrucht. Wanneer ik ze met Halloween overal zie liggen voor de deur, denk ik; Oh wat staat dat leuk, maar ook; wat zonde. Gewoon lekker op eten.

Courgettes:
Courgettes zijn struikvormige planten en zeer geschiktvoor in kleine tuinen. Ze zijn er in verschillende vormen en maten.
Courgettes worden geplukt wanneer ze 15 cm lang zijn. Dan zijn ze het lekkerste. Voor de ronde courgettes geldt dat ook. Deze oogst je wanneer ze een doorsnee hebben van ongeveer 10 cm.

   Spaghettipompoen
Spaghettipompoen: 
Deze pompoen is een gezond alternatief voor pasta. Dit blijkt in Amerika zeer populair te zijn.Het vruchtvlees heeft een draderige structuur. Ik heb er wel eens over gelezen dat deze pompoen geschikt is voor mensen met een tarwe en gluten allergie.
Zelf eten we dit regelmatig. Als vervanging van pasta, maar ook als bijgerecht. Gekruid en met een uitje of een preitje.
Het is een struikvormige plant. De courgettes die aan het eind van het seizoen nog niet rijp zijn, (groen) kunnen nog lang bewaard blijven. Ze rijpen vanzelf af wanneer ze op een droge lichte plek gelegd worden. Wij komen de winter er mee door.
De moeite waard om eens te proberen.

 

Uchiki Kuri2

Uchiki Kuri pompoen:
Dit is een Japanse pompoen. Mooi rond, niet te groot. Heerlijk zoet van smaak. Ook zeer geschikt om samen b.v. met courgette te bereiden. De plant hoort tot de kruipende soorten.

 

Butternut
Flespompoen:
Ook deze plant hoort tot de kruipende soorten. Heel leuk om over b.v. een pergola te laten groeien. De vruchten zijn niet te zwaar, dus dit is goed te doen. Deze pompoen heeft zijn oorsprong in Guatemala en Mexico. Het vruchtvlees heeft een zoete, nootachtige smaak.
Lekker om te bakken of te roosteren.

 

binnenkant muskaat pompoen
Muskaatpompoen:
Een mooie grote pompoen met prachtig oranje vruchtvlees. Heerlijk zoet  en nootachtig van smaak.
Dit soort rijpt wat later af. Groot voordeel is dat dit soort dan binnen goed bewaard kan worden op een droge niet te koude plek zodat er in februari nog gegeten kan worden.

 

Vif dEtampe2
Vif d'Etampe
pompoen:
Een pompoen met prachtig zoet oranje vruchtvlees. Iets lichter dan de muskaat. Rijpt zomers al goed af.

 


Zucca Tonda Padana:
Een hele mooie pompoen met heerlijk  geel/oranje vruchtvlees. Het heeft een lekkere zachte smaak.
Deze pompoen is zo mooi, dat het bijna zonde is om hem aan te snijden. Daar en tegen is de smaak zo lekker zacht, dat we toch over stag gaan om hem op te smullen.

 

Ronde van Nice2
Courgette: Ronde van
Nice:
Deze courgette geeft mooie kleine ronde groene courgettes. Lekker zacht vruchtvlees. Ze worden geplukt bij een doorsnede van 10cm. Regelmatig plukken geeft een grotere oogst. Kleinere courgettes zijn ook nog eens veel lekkerder.
Dit soort is lekker om te vullen.