Leven van de moestuin

Snijbiet

Vergeten groenten zijn groenten die we vroeger veel aten, maar in de vergetelheid zijn geraakt. Vaak doordat ze bewerkelijk zijn in het bereiden ervan. Maar ook omdat ze korter houdbaar zijn in de winkel.

 Snijbiet of Warmoes

Snijbiet 1

   Snijbiet is een oude groente.
   Het is een bladgewas waarvan de bladeren maar ook de stelen gebruikt kunnen
   worden. 
   De soorten die ik verbouw zijn de groene en de rode snijbiet.
   De groene heeft groene bladeren en witte stelen.
   De rode heeft groene bladeren maar de stelen en nerven zijn rood.    
   Deze laatste vind is geweldig om te zien op de tuin.
   De bladeren van snijbiet kunnen gegeten worden als spinazie.
De bladeren worden dan jong geplukt.
Wanneer men de plant laat doorgroeien kunnen de mooie grote bladeren gebruikt worden om b.v. sarma's te maken.
De dikke stelen ook wel ribben genoemd worden o.a. in Duitsland gegeten als asperge.
Snijbiet kan vanaf half maart tot eind augustus gezaaid worden. Wanneer je regelmatig zaait beschik je het hele seisoen over verse snijbiet.
Afgelopen winter heb ik de snijbiet niet verwijderd aan het eind van het tuinseizoen. De plantjes heb ik bedekt met vliesdoek.
In het voorjaar kwamen de planten al heel vroeg weer op, zodat we begin april al weer konden smullen van deze groente.
Normaal oogst men vanaf mei tot oktober. Vervolgens wel weer nieuw gezaaid voor jonge verse planten.
Snijbiet zaait men in rijen die 25 cm uit elkaar liggen. Tussen de planten zelf hou ik 10 cm aan.
De rijke grond moet wel voldoende vochtig worden gehouden.

 

Doorlevende spinazie (Erbette):Foto volgt

De smaak lijkt op die van spinazie, maar eigenlijk is het een oud fijnbladig snijbietras.Dit ras groeit voortdurend opnieuw uit. Ook in het volgende seizoen.
Het heeft een zachte smaak. Zowel de bladeren als de stelen zijn oogstbaar.

 

 

Pastinaken

Pastinaken

Pastinaak behoort tot de wortelgewassen.
Het is een lange creme witte wortel met een iets anijsachtige smaak.
Deze wortel komt uit het middellandsezee gebied. 
Hij is vooral goed te telen op lichte grond. Verder is wat compost voldoende.
Dus geen zware bemesting nodig.
Vanaf april t/m mei kan er in de volle grond gezaaid worden op regels.
Wel dun zaaien en vochtig houden. De zaden kiemen in 3 - 4 weken.
Een lastige kiemer. Ze worden vanaf half september geoogst.
Dit kan de hele winter door, maar het is ook mogelijk om ze te oogsten en  bewaren als de winterwortel in kistjes met zand.
De wortel kan zowel rauw, gekookt als gestoofd worden gegeten.
Als smaakverfijner is deze lekker in de soep. Ook door de stampot is het een smakelijk wortel.

Koolraap Willemsburger.

koolraap

Koolraap behoort tot de koolsoorten. Het is de wortel van de plant. Waarschijnlijk is het een kruizing tussen kool en knolraap (meiraap).De koolraap is wel veel groter. De knol is oranje geel van kleur. Met het koken wordt het helemaal oranje. Zeer smakelijk met b.v. wat nootmuskaat en een kaassausje. Het is een echte wintergroente.
De groente wordt in mei-juni ingezaaid. De zeer jonge blaadjes worden ook als snijkool gegeten. De plant neemt vrij veel ruimte in. Net als andere koolsoorten. Je kunt ze oogsten vanaf de herfst. Voor de eerste vorst moeten ze eruit zijn. Ze zijn goed te bewaren in een kist met zand op een koele vorstvrije plaats.

 

Boomspinazie:

Boomspinazie1  Boomspinazie2  Boomspinazie
Een prachtige plant, die in een siertuin ook niet zou misstaan.
de jonge toppen zijn roze van kleur en goed te gebruiken in een salade. De plant blijft eerst compakt, maar in de zomer schiet deze uit tot wel twee meter hoog. De grote groene bladeren kunnen uitstekend gebruikt worden in wokgerechten. Ook klaargemaakt als spinazie is deze erg lekker.

 

Suikerwortel:foto volgt

 

In de 18e eeuw verdween de suikerwortel door de introductie van de aardappel. Het is een meerjarige winterharde plant met een veel zoete wortels van ongeveer 1 cm doorsnee. De plant  kan wel 150 cm hoog worden.
De wortels worden klaargemaakt als schorseneren en hebben een zoete smaak.

 

Rode mosterd spinazie: Foto volgt.


Deze op Mosterdspinazie lijkende groente geeft rode bladeren. De bladeren hebben een pittige smaak (als mosterd). Geschikt voor door de sallade en inde wok en stoofschotel. Het is een snelgroeiend gewas.

 

Malvablad (Crispa):

Malvablad2

De Chinezen gebruikten deze plant al in allerlei gerechten. Ook in de oudheid werd deze gezonde groente door de Grieken gegeten. Het blad is groot met krullende randen. De plant wordt zo'n 1 1/2 meter hoog. Het jonge blad kan gegeten worden in de salade. Verder kunnen de bladeren gebruikt worden in de soep, stoofschotels etc...